Ρουμπίνι: το κόκκινο ζαφείρι!

Το ρουμπίνι και το ζαφείρι είναι σίγουρα δυο υλικά που τα έχουμε συνδυάσει με σπάνια και ακριβά κοσμήματα. Πόσοι όμως γνωρίζετε ότι πρόκειται για την ίδια πέτρα;

Η επιστημονική της ονομασία είναι Corundum (κορούνδιο) και αποκτά το ιδιαίτερό της χρώμα από τα μέταλλα που βρίσκονται μαζί της. Έτσι, το βαθύ κόκκινο χρώμα του ρουμπινιού, που όλοι αγαπάμε, οφείλεται στην ύπαρξη του χρωμίου.

Όταν βρίσκεται μαζί με σίδηρο, το χρώμα της γίνεται μπλε και τότε το ονομάζουμε Ζαφείρι. Τα κορούνδια, όμως, τα συναντάμε και σε πολλά άλλα χρώματα και τότε τα ονομάζουμε ζαφείρια, χρησιμοποιώντας το χρώμα στην ονομασία τους π.χ. yellow sapphire, pink sapphire κλπ.

Ρουμπίνι: ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ονομασία: Η λέξη “ρουμπίνι” προέρχεται από τη λατινική λέξη ruber, η οποία σημαίνει κόκκινο. Στην αρχαιότητα, το ρουμπίνι, ήταν γνωστό ως «σάπφειρος πορφυρίτης» ή «σάπφειρος πορφυρίζων».

Πολύτιμος λίθος: Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους πολύτιμους λίθους, μαζί με το διαμάντι, το ζαφείρι και το σμαράγδι.

Σκληρότητα: Το κορούνδιο είναι το δεύτερο σε σκληρότητα υλικό που ανευρίσκεται στην φύση, μετά το διαμάντι.  Στον πίνακα σκληρότητας “Mohs scale” βρίσκεται στο νούμερο 9 (μόνο το διαμάντι βρίσκεται στο νούμερο 10).

Πού τα βρίσκουμε: Η κύρια πηγή ρουμπινιών ήταν για αιώνες η κοιλάδα Μογκόκ, στη βόρεια Μιανμάρ, αλλά σήμερα πολύ λίγα ρουμπίνια καλής ποιότητας προέρχονται από εκεί. Άλλες χώρες στις οποίες εξορύσσονται ρουμπίνια είναι: Σρι Λάνκα, Τανζανία, Κένυα, Μαδαγασκάρη κ.ά.

Γενέθλια πέτρα: Το ρουμπίνι είναι η γενέθλια πέτρα του Ιουλίου και θεωρείται σύμβολο δύναμης με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.

Pigeon’s blood ruby: Η πιο περιζήτητη απόχρωση στα ρουμπίνια είναι η Pigeon’s blood, βαθύ κόκκινο με έναν σπάνιο μπλε τόνο.

Διάσημα κοσμήματα με ρουμπίνια: Ένα από τα πιο διάσημα, αλλά και πολύτιμα κοσμήματα, στην ιστορία της κοσμηματοποιίας είναι το σχεδιασμένο από τον Cartier περιδέραιο με ρουμπίνια και διαμάντια για την Elisabeth Taylor.

Το πιο ακριβό ρουμπίνι: Τον Μάιο του 2015 ο οίκος Sotheby’s πούλησε στην τιμή των 19.600.000 λιρών (παγκόσμιο ρεκόρ αξίας ρουμπινιού) το ”Sunrise Ruby”, ένα βιρμανέζικο κόκκινο ρουμπίνι 25,59 καρατίων τοποθετημένο σε κόσμημα από την Cartier.