Η κοκκίδωση είναι μια αρχαία τεχνική αργυροχρυσοχοΐας που χρησιμοποιεί μικρούς κόκκους πολύτιμων μετάλλων για τη διακόσμηση της επιφάνειας ενός κοσμήματος. Τα παλαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα κοσμημάτων που κατασκευάστηκαν με αυτή την τεχνική βρέθηκαν στους βασιλικούς τάφους της Ουρ, στη Μεσοποταμία, και χρονολογούνται από το 2500 π.Χ. Κοκκοποίκιλτα αντικείμενα βρέθηκαν και σε κοσμήματα της μινωικής Κρήτης από το 1800 π.Χ., αλλα και στον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών κατασκευασμένα το 1350 π.Χ.
Περίαπτο με μέλισσες, έργο μινωικής τέχνης, 1700 π.Χ
Η τεχνική αυτή έφτασε στο αποκορύφωμά της από τους Ετρούσκους και τους Έλληνες χρυσοχόους, από τον 8ο μέχρι τον 2ο αιώνα π.Χ. Οι Ετρούσκοι τελειοποίησαν την κοκκίδωση, ενώ έγιναν γνωστοί για τα μικροσκοπικά τους σχέδια, κατορθώνοντας να σχεδιάσουν πουλιά και ζώα πάνω στην κεφαλή μιας καρφίτσας.
Ετρουσκικά έργα τέχνης, 530-480 π.Χ.
Η τεχνοτροπία της κοκκίδωσης
Η κοκκίδωση είναι μια τεχνική υψηλής δυσκολίας που απαιτεί απόλυτο οπτικό έλεγχο και τρομερή συγκέντρωση, καθώς όλη η διαδικασία γίνεται με τη χρήση μικροσκοπικών εργαλείων. Εφοσον κατασκευαστούν οι μικροί κόκκοι, από το πολύτιμο μέταλλο της επιλογής μας, θα πρέπει να συγκολληθούν πάνω σε μεταλλικό έλασμα, δημιουργώντας μοτίβα και σχέδια. Οι τεχνίτες της αρχαιότητας στερέωναν τους κόκκους πάνω στην επιφάνεια του χρυσού είτε με απλό ρετσίνι, είτε με ζεσταμένο κόκκινο χαλκό. Στην KALFIDIS Jewellery, τα κοσμήματα 18 και 22 καρατίων χρυσού που είναι διακοσμημένα με κόκκους, συνεχίζουμε να τα κατασκευάζουμε χειροποίητα, με τη χρήση των σύγχρονων υλικών και εργαλείων. Εναλλακτικά, για πιο μαζικές παραγωγές χρησιμοποιείται η μέθοδος της χύτευσης.
To γούρι της KALFIDIS Jewellery για το 2023
Οι σχεδιαστές της KALFIDIS Jewellery δημιούργησαν το γο΄ύρι για το 2023 με έμπνευση από την τεχνική της κοκκίδωσης, και την ευχή να μπορούμε όλοι και όλες μας να βρίσκουμε πάντα την ομορφιά που κρύβεται στις λεπτομέρειες.
Πηγές:
- https://www.jewelpedia.com/lex97-kokkidosi-granulation.html
- Φωτογραφία: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
- http://odysseus.culture.gr