Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σήμανση των κοσμημάτων με πολύτιμα μέταλλα (Hallmark)

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο: 22 Δεκ 2018
Everything you need to know about the marking of precious metal jewellery (Hallmark)
Όλα Νεα

Τι είναι η σήμανση των κοσμημάτων;

Όταν αγοράζετε κοσμήματα από πολύτιμα μέταλλα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε για τη σήμανσή τους, προκειμένου να είστε σίγουροι για την αυθεντικότητά τους. Πρόκειται για τους δύο μικρούς χαραγμένους κωδικούς που φέρουν τα κοσμήματα, αλλά και τα λοιπά συναφή αντικείμενα, που κατασκευάζονται από πολύτιμα μέταλλα, όπως ο χρυσός, η πλατίνα και το ασήμι. Η σήμανση αυτή είναι υποχρεωτική, προκειμένου να προστατευθούν οι καταναλωτές από τυχόν απομιμήσεις και παραποιήσεις.

Τι σημαίνουν οι σφραγίδες πάνω στα κοσμήματα;

Η σήμανση των κοσμημάτων γίνεται με δύο χτυπητές μεταλλικές σφραγίδες σε κάποια επιφάνεια του κυριότερου μέρους του αντικειμένου. Η πρώτη σφραγίδα δηλώνει τους βαθμούς περιεκτικότητας του πολύτιμου μετάλλου και η δεύτερη τον κατασκευαστή ή τον έμπορο που τα εισάγει και είναι ένας κωδικός που συνήθως αποτελείται από αριθμούς και γράμματα. Τα μεγάλα brands των κοσμημάτων σφραγίζουν επιπλέον τα κοσμήματά τους με το λογότυπό τους!

Η σφραγίδα με τον κωδικό του κατασκευαστή

Κάθε κατασκευαστής κοσμημάτων έχει τον δικό του κωδικό με τον οποίο σφραγίζει τις δημιουργίες του. Ο κωδικός αυτός είναι χαραγμένος σε μια ατσάλινη πόντα (εργαλείο που χρησιμεύει στη χάραξη) με την οποία ο τεχνίτης σφραγίζει τα κοσμήματα. Η διαδικασία αυτή σήμερα, στα μεγάλα κυρίως εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας, γίνεται με ειδικά μηχανήματα που λειτουργούν με ακτίνες laser. Σε περίπτωση που είναι τεχνικά δύσκολο να γίνει η σφράγιση(όπως για παράδειγμα στις αλυσίδες), η αποτύπωση των κωδικών γίνεται πάνω σε ένα πλακίδιο που προστίθεται στο κόσμημα και είναι κατασκευασμένο από ένα από τα πολύτιμα μέταλλα που το αποτελούν. Σήμερα, στις περισσότερες χώρες, υπάρχουν ειδικές κρατικές υπηρεσίες που αναλαμβάνουν τη σφράγιση των κοσμημάτων. Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες στις οποίες η ευθύνη της σφράγισης ανατίθεται στον κατασκευαστή. Το 1972 ψηφίστηκε στη Βιέννη η Συνθήκη για τον έλεγχο και την σφράγιση, αντικειμένων από πολύτιμα μέταλλα, για την ενοποίηση της σήμανσης των κοσμημάτων και των αντικειμένων που κατασκευάζονται από πολύτιμα μέταλλα.

Πριν αγοράσετε κάποιο κόσμημα από πολύτιμο μέταλλο δείτε αν έχει τις απαραίτητες σφραγίδες και αν έχετε οποιαδήποτε απορία, ζητήστε από τον κοσμηματοπώλη σας να σας δώσει περαιτέρω πληροφορίες. Να έχετε στο νου σας, ότι τα παλιά κοσμήματα ενδεχομένως να μην έχουν τη σήμανση αυτή, ενώ στα σύγχρονα κοσμήματα μπορεί να υπάρχουν ποικιλίες στον τρόπο τη σήμανσης, ανάλογα με τη χώρα προέλευσής τους.

 

Κοινοποίηση: